2016. július 17., vasárnap

Valós vámpírok


 

Újabban nagyon felkapott téma lett. Bár régebben csak gonosz, gyilkoló hajlamú, és kegyetlen vérszívóként ismerhettük ezeket a szörnyeket. Mára már lettek „vegetáriánus”, jó vámpírok is! Akiknek elég az ártatlan bambik vérét venni. Az anno jó bevált fokhagymát, mára elfelejthetjük. Különböző módon mutatják be őket a mostani filmek és sorozatok. Van, hogy árt nekik a napfény, de van, ahol csak csillognak, villognak tőle. De a folytonos téma az ugyan az. Szerelem ember és vámpír között. A vámpír védelmezi a szerelmét, aztán ő is vámpír lesz, hisz így örökké együtt maradhatnak. De persze ezek csak kitalált történetek. Alkonyat, A Vámpír naplók, True Blood, Éjsötét árnyék, és még sorolhatnám. De van e valóság alapja?! A következő személyek kiérdemelték azt, hogy vámpírként emlegessük őket.


 

Báthory Erzsébet
 ( 1560 – 1614 )

„Ó vér, vér, az gyenge leánykák meleg vére tart engem életben. Ha az vérük nem lenne, meghalnék minden éjszakán. Mert az éjszakák végtelenek és tele vagynak fájdalommal és az én társam messze vagyon, az pogánnyal háborúzik Moldvában és én elhervadok itt, mint az fűzfalevél, ha kiszárad az régi tó.

Ma felhoztának nekem három leányt az faluból és én meghágatám őket szilaj csődörömmel és vérüket szívám az ajkukon át. Azután pediglen még öt szűz leánykát hoztának és az háromnak és ötnek az vérüket vevék és azon veres vérben azonmód megferedék és bőröm lecsillapodék vala. Az háromnak az öt megmondja az ládika helyét." – Báthory napló részlet.

A magyar származású, Báthory Erzsébet, a tömeggyilkos „Vérgrófnő” . Rettegett az öregedéstől, ezért több mint 650 embert gyilkolt és öletett meg élete során. Köztük rengeteg szűzlányt, mert úgy gondolta az ő vérüktől fiatal és szép marad, hogy örökké él majd, hogy a vérívás és a vérben fürdés meggátlója őt a ráncosodástól és a haláltól. A szüzeket megkorbácsolta, megcsonkította, majd fellógatta őket és vérüket vette. De tervei nem valósultak be, és végül börtönben érte utol a halál, elborult elmével.  


Richard Chase
( 1950 – 1980 )

A „Sacramentói vámpírként” emlegetett férfi, egy hónap alatt ölt meg hat embert Kaliforniában. Álnevét azért kapta, mert áldozatai vérét itta, és fogyasztott is a holttestekből.

Richard 1950-ben született, apja szigorúan nevelte őket, a nála 4 évnél fiatalabb húgával együtt. Anyjukkal sokat veszekedtek, ez valószínűleg közre játszott Richard viselkedésében. Ugyanis már kis korában imádott állatokat kínozni, és tűzet gyújtani. Ahogy telt az idő, egyre komolyabb dolgokat tett meg. 10 évesen már macskákat is megölt, dohányozni és inni kezdett, folyamatosan kereste a bajt, de nem volt e miatt lelkiismeret furdalása. 18 évesen erekciós problémákkal fordult pszichiáterhez, aki szerint Richard elfojtott dühe miatt lehettek ilyen problémái. De más mentális problémákat is megállapított a férfinál. A szoba társai gyakran örült dolgairól számoltak be, a rengeteg drog fogyasztásáról, és hogy meztelenül rohangál a lakásban, nem zavartatva magát, persze ezt senki nem tudta sokáig elviselni, így egyedül maradt. Rengeteg állatot ölt meg, és itta meg vérüket, és evett is belőlük. Nyulak, kutyák, macskák, madarak, még a szomszéd kutyáját is megölte. Nyúl vért fecskendezett be magának, amitől természetesen megbetegedett és kórházban kötött ki, onnét pedig pszichológushoz vitték, ahol megállapították, hogy paranoid skizofréniától szenved. 
Aztán következtek az ember áldozatai. Talán az egyik legkegyetlenebbül kivégzett áldozata, a 22 éves Teresa Wallin volt, aki ráadásul terhességének harmadik hónapjában járt. A szerencsétlen nő, épp a szemetet vitte le, mikor Richard kétszer is rá lőtt. Tresa maga elé tartotta tenyerét, ezen fúródott át az egyik golyó, és a könyökén jött ki, majd a nyakába csapódott. A másik golyó pedig a koponyája felső részén haladt át. Miután összerogyott, Richard a szobába vonszolta, és a szemetesben talált joghurtos poharat használta fel arra, hogy a nő vérét fogyassza. Majd megerőszakolta a holtestet, és megcsonkította, és a nyomok alapján, meg is fürdött a nő vérében, végül kutya ürüléket is rakott az áldozat szájába.
Richardot 1979, május 8-án ítélték halálra a San Quentin börtönben várt rá a gázkamra általi kivégzés. De végül öngyilkosságot követett el, a hetekig összegyűjtött gyógyszereiből, amit a depressziójára és hallucinációira kapott a börtönben. A túladagolás végzett vele.

 

Josephine Smith

2011. szeptember 7-én az akkor 22 éves Josephine, Floridában támadt rá egy tolószékes hajléktalan férfira, akinek kiharapott egy darabot az arcából, és a karjából is, miközben azt kiabálta, „Én egy vámpír vagyok, és fel foglak falni”
A hajléktalan a közeli benzinkútra menekült és hívta a rendőröket, akik elfogták a nőt, de a kihallgatáson már nem emlékezett tettére.


 

Fritz Haarmann
( 1879 – 1925 )

Haarmann 1918 és 1924 között beismerése szerint 24 fiatal férfit, fiút ölt meg. Viszont az eltűnt illetők száma 27 volt. Homoszexualitása megmagyarázza miért csak férfi áldozatai voltak. Ironikus, hogy egyébként hentesként dolgozott.
Áldozatai 13 – 20 év közöttiek voltak, akiket meg is erőszakolt, miután szakszerűen feldarabolta őket, majd a város folyójába, Leinébe tüntette el a maradványokat.
Vámpír nevét azért kapta, mert elharapta torkukat az áldozatainak. Miután néhány pecázó, koponyákat horgászott ki a folyóból, már komoly nyomozást indítottak el 1924-ben. Az a pletyka is terjengett Haarmannról, hogy a lemészárolt emberek húsát kolbászba töltötte. Ez ugyan csak szóbeszéd, de az tény, hogy egy közeli étterem vásárolta tőle a húst.
1925 – ben halálra ítélték, és nyaktilóval végezték ki. Bűntársa, aki egyben a homoszexuális élettára is volt, Hans Grans, aki 22 évvel volt fiatalabb nála, és segített neki elkapni áldozatait. Ő szerencsésebben megúszta, 12 év börtönt kapott. Ezt követően hosszú élete végéig élvezhette a szabadságát, és 1980-ban halt meg, Hannoverben.

 

Rod Ferrell
( 1980 - )

Ő nem fogyasztott vért, viszont egy Vámpír Klán nevű tini csapat vezetője volt. Azt a tévhitet tartotta fent magáról, hogy ő egy „Vasego” nevű vámpír, aki 500 éves. Egy lánynak segített elszökni otthonából, és egy feszítővassal verte agyon szüleit, mert úgy vélte így megmenti őt a pokolból. Büntetése életfogytiglan.

 

Allan Menzies
( 1981 – 2004 )

Allan a „Kárhozottak királynője” (Queen of the Damned) című film megszállott rajongója volt. Saját barátjával végzett, 42 késszúrással és ivott is a véréből, azzal a tudattal tette, hogy így majd vámpír válhat belőle. De végül még sem vált halhatatlan vérszívóvá, hisz már az őrizetben utolérte a halál.

 

Vlad Tepes
 (1431 – 1476 )

Magyar nevén így ismerhetjük: A karóba húzó Vlad. Tőle származik a Dracula név, amit apjától örökölt, Dracul-tól, kinek neve jelentése modern román nyelvben ördögöt jelent. A Vlad korábban démont és sárkányt is jelentett. Az Oszmán birodalomban uralkodott, független politikát folytatva, és az oszmánterjeszkedés ellen harcolva.
Uralkodás alatt, még a kisebb értékű lopásért is karóba húzás büntetése járt. A legkedveltebb kínzási módszerei közé tartozott a karóba húzás, testcsonkítás, és nyúzás, majd ezt követően a lefejezés.
Halálának körülményei nem tisztázódtak, de a történelmi források szerint, Vlad feje a törökökhöz került, akik karóba húzva állították ki, ezzel bizonyítván, hogy, hatalmuk van az Ördög felett.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése